Pyszne ciasto z lekkim i puszystym biszkoptem przełożonym lekką pianką jogurtową z dodatkiem kajmaku. Góra posypana podprażonymi orzechami laskowymi i tartą czekoladą....
2 godz.
Składniki:
BAZA DO BISZKOPTU:
pół szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki wody
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
BISZKOPT:
3 jajka,
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
PIANKA:
400 g jogurtu typu greckiego
3/4 puszki kajmaku
330 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek żelatyny
DODATKI:
1/4 puszki kajmaku,
100 g orzechów laskowych (mogą być migdały lub orzechy włoskie),
3 kosteczki gorzkiej czekolady
Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki bazy do biszkoptu umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wystudzić.
2.BISZKOPT:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
3.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).
Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
4.Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.
5.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
6.PIANKA:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.
7.Jogurt zmiksować z kajmakiem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietankę na sztywno.
8.3 łyżki jogurtu z kajmakiem połączyć z żelatyną, zmiksować blenderem, następnie tą miksturę połączyć używając miksera z pozostałym jogurtem. Na koniec wmieszać szpatułką ubitą śmietankę. Całość można schłodzić w lodówce ok 10 minut.
9.Do formy ułożyć 1 blat ciasta, wylać piankę (zostawić 4 łyżki na górę), przykryć drugą częścią ciasta i posmarować górę 4 łyżkami pianki. Schłodzić w lodówce ok 1h.
.
10.DODATKI:
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zdjąć skórkę, orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
11.Resztę masy kajmakowej podgrzać by stałą się płynna, wylać na schłodzone ciasto posypać orzechami i startą czekoladą.
Komentarze