Biszkopt z pończem kawowym i kremem waniliowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne i puszyste ciasto. Jasny biszkopt delikatnie zabarwiony został ponczem kawowym, całość łączy aksamitny w smaku i konsystencji krem waniliowy.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Poncz kawowy:
    ¾ szklanki gorącej wody
    ¼ szklanki mleka
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    7 łyżeczek cappuccino rumowego
    3 łyżki cukru

    Krem śmietanowo – waniliowy:
    330ml śmietany 30%
    400g serka homogenizowanego waniliowego np. Danio
    ½ szklanki wody
    4 łyżki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    Kakao lub starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z pończem kawowym i kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Zimny przekroić na 2 części, każde ciasto obficie polać ponczem kawowym.
  • 2. Poncz kawowy: Obie kawy rozpuścić we wodzie, posłodzić, na koniec wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
  • 3. Krem śmietanowo – waniliowy: Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, następnie wlać pozostałe ¼ szklanki wrzącej wody. Schłodzić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce serka. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt. Przykryć pozostałym ciastem, rozsmarować resztą kremu i posypać kakao lub czekoladą. Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować