Biszkopt z porzeczkami i kremem bananowym

0 (0 ocen)

Moje imieninowe ciasto, które skomponowałam wykorzystując zawartość szafek kuchennych

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka rozmiar L
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mąki pszennej tortowej
    bardzo płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    GALARETKA PORZECZKOWA:
    40 dag mrożonych czerwonych porzeczek
    0,5 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki
    0,5 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
    3,5 łyżeczki żelatyny
    cukier do smaku – u mnie wyszły 4 łyżki
    KREM:
    opakowanie budyniu bananowego
    0,5 litra mleka
    20 dag masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    NA WIERZCH:
    czekolada mleczna w płatkach do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki Krem

Biszkopt z porzeczkami i kremem bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Blaszkę o wymiarach 30x23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
    Oddzieliłam żółtka od białek.
    Białka ubiłam na sztywną pianę, nie przerywając miksowania dodałam cukier, pojedynczo żółtka, a następnie na niskich obrotach mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przełożyłam do blaszki, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do zimnego piekarnika.
    Włączyłam piekarnik na 170 stopni z termo obiegiem, trzymałam w nim ciasto 20 minut.
    Odstawiłam do przestudzenia.
  • 2. GALARETKA:
    Porzeczki przełożyłam do rondla, podlałam szklanką wody, doprowadziłam do wrzenia i gotowałam kilka minut.
    Odstawiłam z palnika, wsypałam suchą galaretkę i żelatynę, mieszałam do całkowitego rozpuszczenia.
    Dosłodziłam do smaku i odstawiłam do przestudzenia.
    Tężejącą galaretkę rozprowadziłam równą warstwą na biszkopcie i wstawiłam blaszkę do lodówki.
  • 3. KREM:
    Budyń ugotowałam według przepisu na opakowaniu w 0,5 litra mleka, całkowicie wystudziłam.
    Miękkie masło utarłam na pianę z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania dodałam po łyżce zimny budyń.
  • 4. Puszystą masę wyłożyłam na stężałą galaretkę, wyrównałam powierzchnię i posypałam czekoladą w płatkach.
    Blaszkę ponownie wstawiłam do lodówki, ponieważ schłodzone ciasto lepiej się kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować