Ciasto lekkie, niskokaloryczne, a co najważniejsze – szybkie do zrobienia, tym bardziej, że najgorszą robotę wykonuje za nas mikser
Składniki:
NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
4 jajka rozmiar L
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej tortowej
15 dag czerwonych porzeczek
10 dag moreli
cukier puder do oprószenia
Biszkopt z porzeczkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce umyć, dobrze osączyć.
Porzeczki obrać z szypułek, morele wypestkować, pokroić na mniejsze cząstki.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termo obiegu).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, i nadal ubijając, partiami dodać cukier i cukier wanilinowy.
Kiedy piana stanie się szklista, mieszając na niskich obrotach najpierw pojedynczo dodać żółtka, a następnie łyżkę oleju.
2.Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Na wierzchu ułożyć kawałki moreli skórką do dołu i rozsypać porzeczki.
Foremkę od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
3.Piec około 45 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić ciasto w środku na kilkanaście minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze