Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozpływające się ustach ciasteczko!

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    6 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2x budyń śmietankowy z kawałkami białej czekolady
    800ml mleka
    1 kostka masła
    1 szkl. cukru

    500g truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    400ml wrzątku
    2 łyżki pudru

    330ml śmietany 30%
    3 łyżki pudru

    dodatkowo:
    płatki migdałów
    kilka truskawek
    kilka kostek białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem.
    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
    Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

    Do piany z białek stopniowo dodajemy cały czas miksując:
    najpierw żółtka, na koniec mąkę.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
    Biszkopt pieczemy ok 35 minut w temp.180 stopni.

    Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu na 800ml mleka.
    Miękkie masło ucieramy z cukrem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy na krem.

    Truskawki kroimy na kawałki.
    Galaretkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i mieszamy.
    Odstawiamy do wystygnięcia

    Biszkopt dzielimy na dwie części.
    Na pierwszej - układamy masę budyniową,
    następnie truskawki, i tężejącą galaretkę.
    Ciasto wkładamy do lodówki.

    Gdy galaretka stężeje, przykrywamy warstwę drugim biszkoptem.

    Migdały prażymy na suchej patelni.
    Czekoladę ścieramy na tarce.

    Śmietanę miksujemy z pudrem,
    nakładamy na biszkopt.

    Ciasto dekorujemy truskawkami, płatkami migdałów i czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować