Biszkopt z truskawkamim masą ajerkoniakową i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa ajerkoniakowa:Przygotować masę według instrukcji podanej na opakowaniu.
3.Masa śmietanowa:Śmietanę ubić ze śnieżką dodać śmietan fixy, wstawić na chwilę do lodówki aby lekko stężała.
4.Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć, obrać z szypułek.
5.Przełożenie:
Biszkopt – połowa masy ajerkoniakowej – truskawki zalane galaretkami – połowa masy ajerkoniakowej – biszkopt – śmietana
Porady
Należy poczekać do całkowitego stężenia galaretek przed nałożeniem masy ajerkoniakowej
Komentarze