dodatkowo: 250g masła
250ml śmietany 18%
pół szkl.cukru
20 dag pogniecionych orzechów włoskich
20 dag małych rodzynek
10 dag żurawin suszonych
polewa biało-czekoladowa
Biszkopt brzoskwiniowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukry. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (40x24cm) i piec ok.30 minut w temp.180 st. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
2.Krem brzoskwiniowy: brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobną kostkę a sok uzupełnić wodą do pół litra objętości. Odlać pół szklanki płynu, dodać żółtka oraz budynie i zmiksować. Pozostały płyn zmiksować z cukrem, wlać zmiksowaną masę i mieszając ugotować budyń, a następnie ostudzić.
3.Masło utrzeć na puch, i nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać zimny budyń. Dodać pokrojone brzoskwinie i dokładnie wymieszać.
4.Masło przełożyć do rondelka i rozpuścić. Dodać śmietanę oraz cukier, i mieszając podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści.Dodać orzechy, rodzynki i żurawinę, wszystko razem cały czas mieszając gotować 5 minut.
5.W formie ułożyć pierwszy blat ciasta, rozłożyć na nim krem brzoskwiniowy, przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Na wierzchu równą warstwą, rozłożyć masę bakaliową i ciasto polać gorącą polewą czekoladową.
Komentarze