Biszkopt cappucino z brzoskwiniami

5 (195 ocen)

Lekko kawowe ciasto z orzeźwiającą galaretką będzie idealnym deserem do kawy.

Składniki:

  • Biszkopt cappucino:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    szczypta soli
    2 łyżki oleju
    łyżeczka octu
    4 łyżki wody
    1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cappucino orzechowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    3/4 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    1,5 kostki masła
    cukier puder do smaku

    puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Biszkopt cappucino z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć na puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. ostudzić i przekroić na 2 blaty.
  • 2. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć.
  • 3. Budyń ugotować w 3/4l mleka, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Jeśli uznacie, że jest mało słodka można dodać 1-2 łyżki cukru pudru.
  • 4. Biszkopty przełożyć masą, na wierzchu ułożyć plasterki brzoskwiń. Zalać tężejąca galaretką. Odstawić na kilka godzin do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować