Mus z dyni:
Dynia hokkaido o średnicy ca 18 cm
1 pigwa średniej wielkości +łyżka cukru
2 jaja
½ łyżeczki mielonego cynamonu
3-4 łyżki miodu
otarta skórka z ½ pomarańczy
opcjonalnie sok wyciśnięty z ½ limonki
posypka złożona z cukru-1/2 łyżeczki, mielonych orzechów włoskich lub laskowych- 3-4 łyżki i łyżki tartej czekolady
forma do pieczenia 24x24cm, papier do pieczenia
Biszkopt " do góry nogami" pieczony z musem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dynię umyj, pozbaw pestek i pokrój na 6-8 kawałków
2. Umyj pigwę
3. Rozgrzej piec do 170*C
4. Upiecz dynię kontrolując jej stan widelcem
5. Pigwę pokrój i ugotuj w minimalnej ilości wody z cukrem- dobrze odcedź powstały syrop
6. Formę wyłóż papierem do pieczenia
7. Upieczoną i wystudzoną dynię obierz ze skórki i zblenduj mikserem wraz z pigwą
8. Dodaj pozostałe składniki musu
9. 2 jajka ubij mikserem na gęstą, puszystą masę
10. Ubite jajka dodaj powoli do musu i bardzo delikatnie mieszaj do wyczerpania masy
11. Tak przygotowany mus włóż delikatnie do przygotowanej formy i wyrównaj
12. Włóż do rozgrzanego pieca na 15 minut
13. Przygotuj ciasto biszkoptowe: jajka ubijaj mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę ( ok. 10-15 minut)
14. Bardzo delikatnie wymieszaj z mąką
15. Mus wyjmij z pieca i delikatnie zalej ciastem biszkoptowym
16. Formę włóż ponownie do pieca i piecz do suchego patyczka i przyrumienienia ciasta – ok. 20-25 minut
17. Wyjmij ciasto z pieca i dobrze wystudź
18. Schłodzone ciasto wyjmij z formy przewracając je „ do góry nogami” tak, aby mus był na wierzchu ciasta
19. Posyp dekoracyjnie przygotowaną posypką
Komentarze