Biszkopt miodowy z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Ubijać. Dodać miód i cynamon. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Gotową mieszankę dodać do masy i ubijać chwilkę na najmniejszych obrotach lub przemieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min.
masa:
W garnku zagotować 3 szklanki mleka. W misce utrzeć żółtka z cukrem i dodać pozostałą część mleka. Dokładnie rozmieszać.
Gdy mleko w garnku będzie się gotowało wlać wcześniej przygotowaną masę jajeczną i wsypać kaszę mannę. Całość gotować na małym ogniu ,aż zgęstnieje.
Odstawić do wystygnięcia.
W misce utrzeć masło i dodać zimną masę, chwilę miksować.
Biszkopt przeciąć na pół. Jedną część włożyć do blachy i nasączyć mlekiem. Posmarować masą ( trochę zostawić na wierzch) , ułożyć następną część biszkoptu,nasączyć mlekiem i posmarować resztą masy grysikowej. Udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Porady
Miałam blachę prostokątną o wym. 21cm 36 cm.
Można udekorować orzechami włoskimi,dodadzą fajnego smaku :)
Komentarze