Biszkopt na bazie mąki krupczatki, o lekko piaskowej strukturze. Kokosowy budyń i czekoladowa śmietanka przyjemnie łączą się z lekko kwaśnymi malinami. Polecam!
30 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto:
3 jaja
250g mąki krupczatki
100g margaryny
1szklanka cukru pudru,
½ szklanki mleka
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Biszkopt na krupczatce z budyniem, czekoladową śmietanką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania wsypywać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z ciepłym mlekiem. Ciasto delikatnie mieszając łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek
2.Masa budyniowo - kokosowa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami i kokosem. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu włożyć pokrojone masło, wymieszać do powstania jednolitej masy. Gorący budyń wylać na ciasto. Ostudzić. Na masie ułożyć maliny.
3.Krem śmietanowo – czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach mleka. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć płynną czekoladę. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na warstwę malin. Dowolnie udekorować.
Komentarze