Biszkopt śmietanowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając.
• Wsypać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
• Piec biszkopt w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez 20 minut. Ja zrobiłam w prostokątnej, odpinanej tortownicy.
• Wystudzić i przekroić biszkopt na dwie części. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny połączonym z ½ szklanki wody.
• Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek zostawić na wierzch ciasta.
• Masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć sokiem z cytryny.
• Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody.
• 250 ml śmietany ubić, dodać tężejącą galaretkę i roztrzepać mikserem. Wylać na biszkopt.
• Ozdobić pokrojonymi w plastry truskawkami.
• Na wierzch wylać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 250 ml gorącej wody.
• Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Komentarze