Biszkoptowe jęzorki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Szybki, tani i smaczny deser dla 6 osób.

  • 25 min

Składniki:

  • NA 6 SZTUK:
    * 1 jajko
    * 1 kopiasta łyżka mąki
    * 1 łyżka cukru

    KREM:
    * 100g masła
    * 1 szklanka mleka
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 1/2 op. budyniu śmietankowego
    * aromat śmietankowy

    DODATKOWO:
    * 36 malin
    * cukier puder do posypania

Biszkoptowe jęzorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białko jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Nadal miksując dodajemy żółtko. Następnie przesiewamy do masy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • 2. Na papier do pieczenia nakładamy 6 równych porcji masy i każdą rozsmarowujemy na koło o średnicy ok. 8 - 10 cm. Pieczemy na jasno złoty kolor w 180 stopniach przez ok. 5 - 7 minut. Gorące składamy delikatnie na pół.
  • 3. Ugotowany w szklance mleka i ostudzony budyń ucieramy z masłem, cukrem pudrem i kilkoma kroplami aromatu na puszysty krem. Nadziewamy biszkopty i dekorujemy malinami. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Wszystkim łasuchom polecam wersję jęzorków z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy