Biszkoptowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem. Dokładnie łączymy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
2.Zaraz po upieczeniu na biszkopcie kładziemy wilgotny ręcznik kuchenny i zwijamy roladę.
Mleko zagotowujemy z cukrem i gotujemy na nim budyń według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
3.Miękkie masło ucieramy z kolejno dodawanymi porcjami budyniu. Biszkopt rozwijamy, smarujemy dokładnie dżemem, a następnie rozsmarowujemy krem budyniowy, ponownie zwijamy roladę, ale nie do końca, pozostawiamy kilka cm, tak by można było na nich ustawić ciepłe lody. Dociskamy je i na każdym lodzie przyklejamy oczka i wciskamy w nie malutkie kawałki wykałaczki jako czułki.Biszkopt lekko osypujemy cukrem pudrem. Kroimy na porcje szerokości 1 loda.
Porady
Oczka najlepiej nakleić na roztopionej polewie czekoladowej
Komentarze