Biszkoptowe ślimaczki

0 (0 ocen)

Były idealne na urodziny mojego synka, bardzo spodobały się wszystkim dzieciom.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    120 g cukru
    cukier waniliowy
    120 mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    1 budyń waniliowy
    450 ml mleka
    80 g cukru
    150 g masła
    1 dżem z czarnej porzeczki bądź truskawkowy
    opakowanie małych ciepłych lodów
    okrągła posypka cukrowa na oczy ślimaków
    cukier puder
    wykałaczki

Biszkoptowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem. Dokładnie łączymy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
  • 2. Zaraz po upieczeniu na biszkopcie kładziemy wilgotny ręcznik kuchenny i zwijamy roladę.
    Mleko zagotowujemy z cukrem i gotujemy na nim budyń według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
  • 3. Miękkie masło ucieramy z kolejno dodawanymi porcjami budyniu. Biszkopt rozwijamy, smarujemy dokładnie dżemem, a następnie rozsmarowujemy krem budyniowy, ponownie zwijamy roladę, ale nie do końca, pozostawiamy kilka cm, tak by można było na nich ustawić ciepłe lody. Dociskamy je i na każdym lodzie przyklejamy oczka i wciskamy w nie malutkie kawałki wykałaczki jako czułki.Biszkopt lekko osypujemy cukrem pudrem. Kroimy na porcje szerokości 1 loda.

Porady

Oczka najlepiej nakleić na roztopionej polewie czekoladowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy