Biszkoptowo-jogurtowy keks z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka przełożyć do miski i ubić mikserem. Masa powinna być mocno napowietrzona. Następnie dodać ksylitol i nadal ubijać. W osobnej misce przesiać obie mąki i proszek do pieczenia i w dwóch partiach dodać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do 170 st i piec biszkopt około 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć na czystą i suchą ściereczkę. Zdjąć papier i zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie pokroić na 4 paski z których każdy jest węższy od poprzedniego o 2-3 cm.
2.Masa:
Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Zmiksować blenderem. Przelać do rondelka, dodać ksylitol i zagotować. Gotować około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać, zostawić do ostygnięcia.
3.Następnie dodać oba rodzaje jogurtu i połączyć aby masa była gładka.
4.Wykonanie:
W keksówce ułożyć najszerszy kawałek biszkoptu i wylać 1/4 masy. Na masie ułożyć plastry truskawek.
5.Położyć kolejny płat ciasta i powtórzyć czynności do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to krem i plastry owoców. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze