Biszkoptowy piankowiec

0 (0 ocen)

Lekki, smaczny.W sam raz na upalne dni lub jako deser dla dziec.i

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki wody przegotowanej

    Pianki :
    500 g śmietany kremówki
    1 galaretka zielona
    2 galaretki czerwone
    2 banany

Biszkoptowy piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy biszkopt.Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier,żółtka następnie mąkę z proszkiem do pieczenia na końcu dodajemy wodę. Ciasto wlać do tortownicy dużej lub do kwadratowej blaszki. Piec 30 min w temp. 180 C.
  • 2. Rozpuszczamy galaretki, każdą osobno w szklance wody. Jedną galaretkę czerwoną czekamy by zgęstniała i kroimy w kostkę. Pozostałe dwie galaretki mają być tylko lekko zgęstniałe.Śmietanę kremówkę dzielimy na pół. Do pierwszej części śmietany dodajemy galaretkę zieloną.Miksujemy. Wsypujemy do niej pokrojoną galaretkę czerwoną. Drugą część śmietany mieszamy z czerwoną galaretką.Miksujemy dodajemy pokrojone babany.
  • 3. Przełożenie placka: Biszkopt - galaretka zielona - galaretka czerwona.

Komentarze

Podobne przepisy