Biszkopty na torty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Stopniowo przesiewać do piany, budynie z kakao, mąką i proszkiem. Ciągle mieszając łopatką ale nie długo. Wylać do tortownicy 29 cm.(posmarowanej tylko na dole, lub z wyciętym kołem papieru do pieczenia.) Piec w 175*C ok.20-25 min.(z termoobiegiem.)albo 25-30 min.(góra - dół). Po upieczeniu, odstawić na 5-7 min. obkroić rant tortownicy. Obrócić na ręcznik, zdjąć tortownicę i papier. Zostawić do wystygnięcia. Można przekroić na 2 lub 3 blaty. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej, bo łatwiej się kroi.
2.2. Żółtka zalać octem, potem wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po trochu żółtek, ubijając. Przesiewać mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszać, dolewając też olej. Wylać do tortownicy 29 cm. Piec ok. 25-30 min.170* C.
(c.d jak w 1 poz.)
3.3. Biszkopt z budyniami czekoladowymi- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do tortownicy 29 cm. Piec ok. 25-30 min. w 175*. (c.d jak w 1 poz.)
4.4. Na 3 placki - Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i żółtkami (po 1). Do ubitych jajek przesiewać mąki z proszkiem, ciągle lekko mieszając, lecz nie długo. Rozdzielić na 3 części i wylać do 3 tortownic 30cm. Piec w 175* ok.20-25 min.(c.d jak w 1 poz.)
5.5. Biszkopt kwadratowy- Do białek wlać wodę i ubić, potem z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubić. Stopniowo przesiewać mąki z proszkiem do jajek i lekko wymieszać. Na koniec dodać olej i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy 30x30 cm. Piec ok.25-30 min. w 175*. (c.d jak w 1 poz.)
6.6. Biszkopt jasny-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy 30 cm. 25-30 min.170* C. (c.d jak w 1 poz.)
7.7. biszkopt cytrynowy- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąkę z proszkiem, do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać sok z cytryny. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok. 25-30 min. w 175 *C. (c.d jak w 1 poz.)
8.8. biszkopt orzechowy-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.(c.d jak w 1 poz.)
9.9. Biszkopt piernikowy -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać resztę suchych do jajek i mieszać już łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok.25-30 min. w 175 *C.(c.d jak w 1 poz.)
10.10. biszkopt makowy-Białka ubić z zimną wodą potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać suchy mielony mak. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok. 25 min. w 175 *C.
(c.d jak w 1 poz.)
11.11. biszkopt w/g p. B.Sikoń-Piekę też czasem biszkopt Pani Sikoń.
1 2 3 tz.na 1 jajko,2 dkg.cukru,3 dkg.mąki tortowej z ziemniaczaną(pół na pół)
Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać maki z proszkiem i już mieszać łopatką.Przelać do tortownicy 29 cm. Piec ok.25-30 min. w 175*.(c.d jak w 1 poz.)
12.12. biszkopt pomarańczowy-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Przesiewać mąki z proszkiem,dodając olejek i już mieszać lekko łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. Piec ok. 25-30 min. w 175 *C.(c.d jak w 1 poz.)
13.13. biszkopt w/g Capri-''Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę o średnicy 29 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch.''
14.14. biszkopt zebra-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić.Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatką. Na koniec domieszać olej. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać mąkę i wymieszać a do drugiej kakao i też wymieszać.
Tortownicę 29 cm. wyłożyć papierem tylko na dole. Ciasto kłaść łyżką na przemian kolorami.
Patyczkiem od szaszłyków, poprzeciągać, rozpoczynając od środka do krawędzi tortownicy tz. 8 razy.Potem pomiędzy, przeciągnąć od krawędzi tortownicy do środka, też 8 razy.
Piec ok 25-30min. w 175 * C. (c.d jak w 1 poz.)
15.15. biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 23 cm. Piec ok.30 min. w 175*.(c.d jak w 1 poz.)
Można upiec w większej tortownicy, tutaj był bardzo wysoki.
Uważam że jest najlepszym biszkoptem, można mocno nasączać.Bardzo ładnie się kroi.Nadaje się do tortów pod masę cukrową.
16.16. biszkopt orzechowy na waflu- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem, jak również wkręcić migdały.Wylać na wafel w takiej samej tortownicy, jak wafel.Piec ok.20 min. w 175* C. (c.d jak w 1 poz.) Na tort można upiec takie dwa albo i trzy różne biszkopty.
17.17. biszkopt tylko z mąką ziemniaczaną-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm. Piec ok.25 min. w 175 *. (c.d jak w 1 poz.)
Komentarze