Bitki we własnym sosie, gnocchi i buraczki w miodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

danie obiadowe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • szynka wieprzowa
    pół cebuli
    pół czerwonej papryki
    2 ząbki czosnku
    mąka
    sól
    pieprz
    majeranek
    oregano
    tłuszcz do smażenia

    400 g ugotowanych ziemniaków
    1 szkl mąki
    sól
    jajko

    2 ugotowane buraczki
    4 łyżki wina
    1 łyżka miodu
    szczypta soli
    czarny pieprz

Bitki we własnym sosie, gnocchi i buraczki w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy kluseczki. Zagniatamy ciasto z dodatkiem mąki, jajka i soli , formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałeczki i przy pomocy widelca nadajemy im rowki.
    Kluseczki gotujemy tuż przed podaniem obiadu w osolonym wrzątku.

    Buraczki kroimy na plasterki. W garnuszku przygotowujemy wino i rozpuszczamy miód, dodajemy buraczki i smażymy mieszając aż wino wyparuje. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu by wydobyć lepszy smak.

    Mięso kroimy na plastry, ubijamy jak na schabowe, z łyżki mąki i ziół przygotowujemy posypkę, maczamy plastry, smażymy z obu stron, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę podlewamy ok pół szkl wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy . Dusimy ok 15 min pod przykryciem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy