Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwków

4.5 (157 ocen)

Kruche mięsko w wybornym, aromatycznym sosie.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub schab)
    250 g obgotowanych prawdziwków
    1,5 szklanki rosołu (może być z kostki)
    1 szklanka śmietanki 18%
    3 łyżki oleju
    2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niezbyt grube plastry i rozbijamy tłuczkiem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju, podlewamy kilkoma łyżkami rosołu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy z patelni, solimy i pieprzymy.
  • 2. Obgotowane grzyby kroimy dość drobno i wkładamy na patelnię, na której smażyło się mięso, podlewamy kilkoma łyżkami rosołu i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Nadal cały czas mieszając wlewamy rosół, następnie śmietankę. Zagotowujemy.
  • 3. Do sosu wkładamy bitki i chwilę razem dusimy. Podajemy z kaszą lub kluskami, ewentualnie z ziemniakami.

Porady

Do sosu używamy grzybów młodych i jędrnych. Starsze okazy z grubą warstwą gąbki lepiej przeznaczyć do suszenia. Zamiast prawdziwków można użyć dowolnych grzybów leśnych. Grzyby należy oczyścić, opłukać i obgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Można wykorzystać grzyby mrożone. Sos przygotowany według tego przepisu można podać również z inaczej przyrządzonym mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować