Bitki z szynki wieprzowej w kremowym sosie na bazie świeżego szpinaku ,pleśniowego sera lazur oraz słodkiej śmietanki.Danie dość kaloryczne ale przepyszne. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i lekką sałatą bądż surówką.
Bitki wieprzowe w szpinaku z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , osuszyć , pokroić w 1-2 cm plastry , rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem oraz otoczyć w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać smalec , smażyć bitki na rumiano z obu stron.
2.Sos: Umyty szpinak pokroić w paski ,czosnek posiekać drobno. Na oddzielnej patelni rozgrzać masło ,przesmażyć czosnek , dodać szpinak , smażyć do chwilę aż zwiędnie.
Wlać słodką śmietankę , oraz dodać połamany ser , doprawić solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Dusić do rozpuszczenia się sera.
Dodać bitki delikatnie przemieszać , dusić kolejne 10-15 min.
Komentarze