Bitki wieprzowe w szpinaku z serem pleśniowym

0 (0 ocen)

Bitki z szynki wieprzowej w kremowym sosie na bazie świeżego szpinaku ,pleśniowego sera lazur oraz słodkiej śmietanki.Danie dość kaloryczne ale przepyszne. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i lekką sałatą bądż surówką.

Składniki:

  • 500g. szynki wieprzowej w kawałku
    sól , pieprz
    mąka pszenna do otoczenia mięsa
    smalec do smażenia
    Sos:
    2 garście świeżych liści szpinaku
    2 ząbki czosnku
    200 ml. śmietanki 30%
    200g. sera pleśniowego lazur
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    sól , pieprz
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bitki wieprzowe w szpinaku z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć , pokroić w 1-2 cm plastry , rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem oraz otoczyć w mące pszennej.
    Na patelni rozgrzać smalec , smażyć bitki na rumiano z obu stron.
  • 2. Sos: Umyty szpinak pokroić w paski ,czosnek posiekać drobno. Na oddzielnej patelni rozgrzać masło ,przesmażyć czosnek , dodać szpinak , smażyć do chwilę aż zwiędnie.
    Wlać słodką śmietankę , oraz dodać połamany ser , doprawić solą , pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Dusić do rozpuszczenia się sera.
    Dodać bitki delikatnie przemieszać , dusić kolejne 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser pleśniowy Wieprzowina Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować