Bitki wieprzowe z warzywami

5 (185 ocen)

Bitki z warzywami są smaczne i aromatyczne, często je przyrządzam na obiad. Najlepiej smakują podane z kopytkami lub z kluskami śląskimi.

Składniki:

  • 1 kilogram szynki
    100 gram suszonej włoszczyzny
    2 cebule
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Sól, pieprz
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    5 ziaren pieprzu
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki wieprzowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w plastry grubości 1-1,5, na patelni rozgrzewamy olej, układamy plastry mięsa, obsmażamy na rumiany kolor, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz. Cebule kroimy w pióra, obsmażamy na patelni po smażeniu mięsa, dodajemy do mięsa razem z suszoną włoszczyzną. Gotujemy do miękkości mięsa, sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować