Bitki wieprzowe z białym winem i cebulką

0 (0 ocen)

  • 40 min

proste,ale wykwintne danie

  • 40 min

Składniki:

  • ładniki:
    4 plastry schabu bez kości
    2 małe cebulki
    2 łyżki mąki
    Masło klarowane-2 łyżki
    Słodka papryka
    Sól
    Pieprz
    2 ziela angielskie
    Listek laurowy
    Kieliszek białego wina
    50 ml domowego bulionu
    ewentualnie łyżka mąki

    Do podania kasza gryczana niepalona i sałata

Bitki wieprzowe z białym winem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukuję, nacieram solą i pieprzem, odstawiam na parę chwil. W międzyczasie kroję cebulę i rozgrzewam masło. Oprószam schab mąką i podsmażam po 1,5 minuty z każdej strony, następnie dodaję cebulę i smażę około 2 minut. Zmniejszam ogień, dodaję bulion, wino,paprykę, ziele angielskie i liść laurowy. Duszę potrawę 10 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki można zagęścić go mąką. Gotowe bitki podaję z kaszą gryczaną niepaloną i sałatą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy