Bitki wołowe w sosie cebulowym

4.5 (178 ocen)

bitki wyszły pyyszne a sosik jeszcze lepszy ;)

Składniki:

  • 2 kawałki mięsa wołowego (u mnie rostbef)
    2 duże cebule lub 3 mniejsze
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 listek laurowy
    1 kostka mięsna
    3-4 szczypty tymianku
    mąka ziemniaczana ok. 1/2 szklanki
    sól i pieprz wg.uznania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Rostbef Bitki Sosy

Bitki wołowe w sosie cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem-odstawić.
    Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w półkrążki z dodatkiem tymianku-odstawić
    Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym dodać odrobinę oleju i przełożyć plastry mięsa wcześniej obtoczone z obu stron w mące. Smażyć na większym ogniu po kilka chwil z obu stron.
    Przełożyć do szybkowara cebulę,zalać wywarem z kostki,dodać listek , ziele angielskie i mięso,przemieszać całość.
    Zamknąć szczelnie pokrywę od szybkowara i wstawić na duży ogień. Jak para zacznie się wydobywać z "dzióbka" zmniejszyc ogień na najmniejszy i "szybkowarować" 25 minut.Zdiąć szybkowar z kuchenki odparować parę poprzez przekręcenie dzióbka i można podawać z ulubionymi dodatkami.Ja podałam z ziemniaczkami i surówką.
    Smacznego :)

Porady

* Proszę pamiętać że szybkowary są różne (stare i nowe) i czas szybkowarowania może być różny. Moje bitki wyszły bardzo miękkie . . .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować