Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłego niedzielnego obiadu.
35 min
Składniki:
Dla dwóch osób:
- 2 plastry szynki wieprzowej,
- ok. 4 łyżki mąki,
- esencja do mięs duszonych knorra,
- ok. 450 ml wody,
- oliwa, sól, pieprz, maggi, vegeta, majeranek
- ziemniaki i suówka
Bitki z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, rozbić na bitki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie na złoty kolor. Resztę mąki dosypać i zrobić zasmażkę.
2.Na patelnię wlać wrzącą wodę, dodać esencję do mięs i mieszać do rozpuszczenia. Dodać dwie szczypty majeranku i całość dusić pod przykryciem ok. 25 min.
3.Gdy bitki będą miękkie, sos przyprawić solą, pieprzem, vegetą i maggi.
Porady
Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką.
Podawać z ziemniakami i surówką np z kapusty pekińskiej.
Komentarze