Bitki z szynki

4.51 (144 ocen)

  • 35 min

Bardzo smaczna alternatywa dla zwykłego niedzielnego obiadu.

  • 35 min

Składniki:

  • Dla dwóch osób:
    - 2 plastry szynki wieprzowej,
    - ok. 4 łyżki mąki,
    - esencja do mięs duszonych knorra,
    - ok. 450 ml wody,
    - oliwa, sól, pieprz, maggi, vegeta, majeranek
    - ziemniaki i suówka
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Bitki z szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, rozbić na bitki, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie na złoty kolor. Resztę mąki dosypać i zrobić zasmażkę.
  • 2. Na patelnię wlać wrzącą wodę, dodać esencję do mięs i mieszać do rozpuszczenia. Dodać dwie szczypty majeranku i całość dusić pod przykryciem ok. 25 min.
  • 3. Gdy bitki będą miękkie, sos przyprawić solą, pieprzem, vegetą i maggi.

Porady

Jeśli sos będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką. Podawać z ziemniakami i surówką np z kapusty pekińskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować