Bitki/kotlety ze śledzia

4.99 (199 ocen)

  • 30 min

Kotlety ze śledzia? Kiedyś też byłam tym zaskoczona, ale odkąd wypróbowałam dawny przepis z 1904 roku - już nie raz je smażyłam! Ogólnie bitki smakują rewelacyjnie i w moim domu uwielbiamy je wszyscy! Nawet Ci, którzy nie przepadają za śledziami - to pokochają ten smak...

  • 30 min

Składniki:

  • (około 6-7 sztuk)
    4 filety śledziowe
    1 sucha bułka + mleko do namoczenia
    1 cebula (mała)
    1 jajko
    pieprz (do smaku)
    Panierka:
    mąka pszenna
    1 jajko
    bułka tarta
    Dodatkowo:
    olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Bitki

Bitki/kotlety ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gmnqcq 1. Wymoczone i oczyszczone śledzie należy drobno posiekać.
    (Tu użyłam filetów z oleju, więc pominęłam etap moczenia.)
  • image-035ebiv 2. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć do śledzi.
  • image-079qbcs 3. Następnie wbić jajko oraz dodać namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem.
  • image-09avh0r 4. Z powstałej masy uformować okrągłe kotlety.
    Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej.
  • 5. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron na rumiano (na średnim ogniu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować