Bitki schabowe z minimarchewkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wiem, że to głupie używać mrożonek o tej porze roku, kiedy stragany uginają się pod świeżymi warzywami, ale cóż zrobić, zamrażarkę trzeba opróżnić ze starych zapasów i przygotować miejsce na tegoroczne zapasy

Składniki:

  • 80 dag schabu środkowego bez kości i warkocza
    1 łagodna cebula
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    45 dag mrożonej mini marchewki
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 puszki groszku
    1 łyżka mąki pszennej

Bitki schabowe z minimarchewkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, ściąć z wierzchu białą błonę i pokroić na plastry grubości ok. 1 cm.
    Każdy plaster rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
    W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, partiami obsmażyć mięso z obu stron na rumiano.
    W drugim rondlu zagotować szklankę wody, wrzucić zamrożone marchewki, dodać łyżeczkę masła, tymianek i sól do smaku.
    Gotować tylko tyle, aby marchewka rozmroziła się i zagrzała.
    Marchewkę razem z wodą przełożyć do rondla z mięsem, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa.
    Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, zagęścić sos.
    Groszek osączyć z zalewy, dodać do rondla.
    Wszystko razem gotować jeszcze 2-3 minuty, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Porady

Do dania świetnie pasuje ryż i sałata z sosem winegret.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Komentarze

Podobne przepisy