bitki schabowe w sosie cebulowo - jabłkowym

4.5 (148 ocen)

  • 50 min

Smakowity obiad dla całej rodziny... dodatek soku jabłkowego świetnie wpływa na mięso, pod jego wpływem staje się kruchuteńkie i miękkie.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 - 7 sztuk 1,5 centymetrowych plastrów schabu bez kości
    3 duże cebule
    1 szklanka wody
    1,5 szklanki soku jabłkowego
    1 małe winne jabłko (opcjonalnie)
    0,5 łyżeczki soli
    1 liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    2 szczypty chili (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki

Bitki schabowe w sosie cebulowo - jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć, rozbić lekko. Posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie każdy plaster obsmażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, przełożyć do rondla.
  • xxx 2. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju co wcześniej mięso, dodać ją do bitek.
    Mięso zalać sokiem jabłkowym i wodą, dodać przyprawy.
  • 3. Gotować na małym ogniu do miękkości, u mnie około 45 minut. W połowie gotowania można dodać obrane i pokrojone w ósemki jabłko. Kiedy mięso będzie już miękkie, ewentualnie uzupełnić sos gorącą wodą, doprawić i ponownie zagotować.

Porady

Sos można zmiksować blenderem aby był gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować