Biwakowy kociołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy. Ziemniaki,
marchewki, pietruszkę i selera
obieramy, myjemy i kroimy
w kostkę. Paprykę i cebule też
kroimy w kostkę, pora siekamy.
Z kapusty odkrawamy 5 wierzchnich
liści i odkładamy. Resztę
kapusty kroimy w paski.
2.Filety i żeberka nacieramy
przyprawami i schładzamy ok.
2 godzin. Podsmażamy na 1/2
smalcu. Kiełbasę kroimy w kostkę.
Dno i ściany kociołka (do 1/2
wysokości) wykładamy pokrojonym
w plastry boczkiem. Wkładamy posiekaną natkę, koperek,
lubczyk i pokrojony czosnek.
3.Dodajemy kolejno: ziemniaki,
resztę warzyw, grzyby, mięso
i kiełbasę. Każdą warstwę przyprawiamy.
Liście kapusty smarujemy
resztą smalcu i kładziemy
na wierzch. Wlewamy 100
ml wody. Kociołek zawieszamy
nad ogniskiem. Dusimy 2,5 godziny,
czasem mieszając.
Porady
Kociołek można też przygotować na kuchence gazowej.
Komentarze