Bób z cebulką i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taki bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje. Z dużą ilością zrumienionej cebulki i świeżego pachnącego koperku. Możemy go podać z młodymi ziemniaczkami. Polecam na bezmięsny obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • pół kg świeżego bobu
    1 łyżeczka cukru
    sól do smaku
    olej do smażenia
    1 duża cebula
    koperek świeży według uznania

Bób z cebulką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, czas gotowania zależy od tego jak młody mamy bób, ja gotowałam 25 minut. Pod koniec bób solimy do smaku i dokładnie odcedzamy i obieramy.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, następnie wrzucamy bób i smażymy kilka chwil aż będzie zrumieniony.
  • 3. Gotowy bób posypujemy drobno posiekanym koperkiem i od razu podajemy. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy