Taki bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje. Z dużą ilością zrumienionej cebulki i świeżego pachnącego koperku. Możemy go podać z młodymi ziemniaczkami. Polecam na bezmięsny obiad.
40 min
Składniki:
pół kg świeżego bobu
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
olej do smażenia
1 duża cebula
koperek świeży według uznania
Bób z cebulką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, czas gotowania zależy od tego jak młody mamy bób, ja gotowałam 25 minut. Pod koniec bób solimy do smaku i dokładnie odcedzamy i obieramy.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, następnie wrzucamy bób i smażymy kilka chwil aż będzie zrumieniony.
3.Gotowy bób posypujemy drobno posiekanym koperkiem i od razu podajemy. Smacznego.
Komentarze