Boczek duszony w occie z porem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nieco zaskakujący pomysł na przygotowanie boczku. Boczek w tym przepisie duszony jest w occie i oliwie - oryginalny i pyszny pomysł na obiad, polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku ze skórą
    1,5 łyżki soli
    3-4 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    1 szklanka octu
    1 szklanka wody
    1 szklanka oleju
    2 pory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek duszony w occie z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku mieszamy ze sobą ocet, wodę, sól, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Mieszamy wszystkie składniki, aż do momentu kiedy sól się rozpuści.

    Boczek myjemy, osuszamy, kroimy w dość dużą kostkę. Mięso wkładamy do marynaty i marynujemy je całą noc. Mięso wraz z marynatą wkładamy do rondla, wlewamy oliwę i zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 2 godzin. *

    Po tym czasie ilość wody powinna znacznie odparować, wtedy zwiększamy płomień, dodajemy pokrojony w plasterki por i dusimy aż całość ładnie się zarumieni a cały płyn odparuje.

    *Są jednak przypadki, kiedy płynu jest dużo pomimo gotowania ( spowodowane jest to gorszą jakością mięsa) wtedy należy odlać płyn, dolać odrobinę oliwy, następnie dodać pora i postępować jak wyżej.

    Uduszony z porem boczek serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.

    Przepis - Chef Tatung Sarthou
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Por Warzywa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować