Boczek faszerowany

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Pieczeń na kanapki zamiast wędliny. Wiem, wiem, cholesterol itp., ale podam już bez smarowania pieczywa, a od czasu do czasu można trochę pobłądzić :))

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg świeżego w miarę chudego boczku
    300 g mielonego mięsa wieprzowego
    1 pokrojona w kostkę i przesmażona cebula + posiekany ząbek czosnku do mięsa mielonego
    3 przeciśnięte ząbki czosnku do natarcia boczku
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, suszone pomidory, ew. ulubione inne przyprawy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0suuy45 1. Boczek bez skóry i żeberek natrzeć dobrze solą, pieprzem i czosnkiem.
    Z zewnętrznej strony obficie posypać ulubionymi przyprawami, doprawione mięso mielone położyć na połówce strony bez przypraw.
  • image-1sdf8xy 2. Złożyć go na pół, naciąć wzdłuż zagięty bok i lekko przewiązać sznurkami.
  • image-1xt6nkw 3. Piec ok.1,5 godziny w temp. 185 stopni często podlewając bulionem lub osoloną wodą.
    Po upieczeniu jeszcze na gorąco delikatnie zdjąć sznurki.
  • image-1l68jxs 4. Dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na całą noc.
    Kroić na zimno w miarę cienkie plastry, smakuje z ostrym chrzanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować