Pieczeń na kanapki zamiast wędliny. Wiem, wiem, cholesterol itp., ale podam już bez smarowania pieczywa, a od czasu do czasu można trochę pobłądzić :))
2 godz.
Składniki:
1 kg świeżego w miarę chudego boczku
300 g mielonego mięsa wieprzowego
1 pokrojona w kostkę i przesmażona cebula + posiekany ząbek czosnku do mięsa mielonego
3 przeciśnięte ząbki czosnku do natarcia boczku
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, suszone pomidory, ew. ulubione inne przyprawy
Boczek faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek bez skóry i żeberek natrzeć dobrze solą, pieprzem i czosnkiem.
Z zewnętrznej strony obficie posypać ulubionymi przyprawami, doprawione mięso mielone położyć na połówce strony bez przypraw.
2.Złożyć go na pół, naciąć wzdłuż zagięty bok i lekko przewiązać sznurkami.
3.Piec ok.1,5 godziny w temp. 185 stopni często podlewając bulionem lub osoloną wodą.
Po upieczeniu jeszcze na gorąco delikatnie zdjąć sznurki.
4.Dobrze schłodzić w lodówce, najlepiej zostawić na całą noc.
Kroić na zimno w miarę cienkie plastry, smakuje z ostrym chrzanem
Komentarze