Boczek faszerowany szynką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek- jeśli mamy ze skórą- myjemy i odcinamy spód z odrobiną tłuszczu. Rolada zdecydowanie lepsza jest chudsza, bez jego nadmiaru. Wewnętrzną stronę delikatnie solimy, a następnie posypujemy zieloną pietruszką.
Zmieloną szynkę łączymy z drobno posiekaną papryką czerwoną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.Przygotowany farsz nakładamy na warstwę pietruszki.
3.Boczek zwijamy w roladę i mocno związujemy nicią spożywczą. Przekładamy do rękawa do pieczenia i posypujemy z każdej strony przyprawami, dodatkowo delikatnie solimy i pieprzymy. Ząbki czosnku zgniatamy i wrzucamy do środka. Odkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 160st C przez ok 3 godziny.
Komentarze