Boczek rolowany na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziele angielskie ,pieprz i jałowiec utłuc w moździerzu,jeśli nie posiadamy pomocny będzie tłuczek do mięsa .
Wsypujemy wszystkie przyprawy do miseczki ,dodajemy oliwę, ocet ,sos sojowy i piwo wszystko razem mieszamy,aby ładnie się ze sobą połączyło. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy kroimy na pół plasterki .
Boczek myjemy nacieramy czosnkiem posypujemy po wierzchu troszkę mąki ziemniaczanej(aby po upieczeniu ładnie się kroiło),polewamy przygotowaną marynatą, obsypujemy połową plasterków cebuli i rolujemy,zawijamy sznurkiem aby mięso się nie rozchodziło,wkładamy do naczynia lub brytfanki,polewamy resztą marynaty która została i obsypujemy resztą cebuli,obsypać solą do smaku. Tak przygotowane mięso przykrywamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki .
2.Następnie wyjmujemy i pieczemy 2 -2,5 godz w rozgrzanym piekarniku do 180*
Można przykryć folią aluminiową przed wstawieniem do pieczenia wtedy nie będzie mocno zrumieniony,a 10 min przed końcem folię zdjąć aby złapał "rumieńca"
Komentarze