Boczek rolowany pachnący lasem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bez pieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg boczku
    1 duża cebula
    1 mała główka czosnku
    1 łyżka majeranku
    Sól himalajska gruboziarnista do smaku
    1 łyżka ziaren suszonego jałowca
    1 łyżka kolorowego pieprzu
    1 słoik ćwikły z chrzanem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki Wędliny

Boczek rolowany pachnący lasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy oraz posypujemy majerankiem, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na plasterki, posypujemy na boczku i ciasno zawijamy w rulon, związujemy nicią bawełnianą.
  • 2. Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzin, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby boczek się zrumienił.
  • 3. Zimny kroić na plastry, serwować z ćwikłą z chrzanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Jałowiec Wędlina Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować