Boczek rolowany w musztardowej skorupce

4.49 (144 ocen)

Wspaniały boczuś , który smakuje jako danie na zimno jak i na ciepło. Doskonały na kanapki oraz jako potrawa na świąteczny stół

Składniki:

  • 1 kg. surowego boczku bez kości
    1 słoiczek musztardy
    1 łyżeczka papryki ostrej
    2 łyżki majeranku
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
    miód płynny 2 łyżki

Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Boczek rolowany w musztardowej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • boczek 1. Świeży boczek bez kości i wierzchniej skóry nacieramy solidnie solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem, miodem i musztardą z dwóch stron. Pozostaw przynajmniej na 1 godzinę aby przeszedł marynatą, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie boczek mocno zwijamy w rulon i wiążemy specjalną nicią kuchenną i nacieramy jeszcze musztardą najlepiej francuską z gorczycą.
    Delikatnie wkładamy w rękaw do pieczenia i przekładamy na jakąś stabilna blachę lun szkło żaroodporne.
  • pieczenie 2. Wstawiamy nasz boczek w rękawie do nagrzanego piekarnika do około 200 stopni C i pieczemy 45minut.
  • boczek 3. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika boczek, rozcinamy worek i rozchylamy folię na bok. Wstawiamy boczek ponownie do piekarnika na 15 minut aby się zrumienił.
  • boczek w przekroju 4. Po wystudzeniu kroimy w plastry.

Porady

Mięsa pieczemy zawsze tak długi ile ważyło nasze mięso. Jeśli mamy 1kg mięsa to pieczemy 1 godzinę , jeśli 1,5kg to pieczemy 1,5 godziny. Boczek podajemy na zimno jak i na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Marynata Mięso Wędlina Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować