BOCZEK WĘDZONY

4.97 (174 ocen)

Kolejna smaczna wędlina, która wyszła z naszej wędzarni. Boczek wychodzi pyszny, pachnący, chrupiący. Podczas wędzenia trzeba bardzo uważać i kontrolować stopień wędzenia, gdyż szybko się przypala. Nam uwędził się trochę za mocno, następnym razem będziemy bardziej uważać. Przepis warty powtórzenia.

Składniki:

  • - surowy boczek ( bez skóry, kości) płat 1,2kg-1,5kg
    - sól
    - 3 litry świeżej źródlanej wody
    - 8 kulek ziela angielskiego
    - 4 listki laurowe
Wystaw ocenę:

4.97 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Wędliny

Boczek wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • solimy 1. Mięso dokładnie nasolić, odstawić do lodówki na 12 godzin.
  • marynata 2. Wykonać marynatę. Ziele angielskie i liście laurowe wrzucić do kubka, zalać wrzątkiem i zaparzyć pod przykryciem przez 15 minut. Do większej miski wlać wodę, dodać 3 łyżki soli i zawartość z kubka. Dokładnie wymieszać.
  • boczek 3. Mięso nakłuć w paru miejscach.
  • w marynacie 4. Boczek zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. ( jak mamy czas możemy zostawić na 2-3 dni)
  • wiązanie 5. Mięso odsączyć z marynaty. Nożem zrobić otwór i przeciągnąć sznurek. Zawiązać pętelkę.
  • wędzenie 6. Boczek wędzić w nagrzanej wędzarni . Wędzić do 2 godzin. Kontrolując wygląd boczku. Musi nabrać ciemnego odcieniu.

Porady

Narzeczony opalał wędzarnię drewnem owocowym i jałowcem ( dodajemy go po rozpoczęciu wędzenia i tak na 15 minut przed zakończeniem wędzenia)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Boczek wędzony Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować