Boczek wielkanocny

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zamiast wędzić, surowy boczek pekluję i piekę. Znakomity na święta.

Składniki:

  • ok. 2 kg surowego boczku
    1/2 szkl. majeranku
    łyżeczka mielonego pieprzu.

    Zalewa:
    4 dag peklosoli
    łyżka soli
    łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki mielonej kolendry
    2 listki laurowe
    łyżeczka majeranku
    2 ząbki czosnku (w plasterkach)
    1/2 łyżeczki zmielonych jagód jałowca
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boczek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy zalewę i nacieramy podzielony na 2-3 kawałki boczek. Wkładamy do miski skórą do góry. Obciążamy talerzem z 1,5-l butelką wody. Wkładamy do lodówki na 5-7 dni. Pierwszego dnia dolewamy tyle zimnej wody, by boczek był przykryty. Co 2 dni przewracamy.
  • 2. Boczek płuczemy i osuszamy. Oprószamy pieprzem i majerankiem. Zwijamy i obwiązujemy. Pieczemy ok. 1,5 godziny w 170 °C. Usuwamy sznurek i kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować