Boczek z piekarnika

4.5 (172 ocen)

Domowy boczek na kanapki.

Składniki:

  • ½ kg płat boczku surowego
    Sól i pieprz do smaku

    Bejca:
    4 łyżki oleju rzepakowego
    ½ łyżeczki wegety
    ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
    Szczypta ostrej papryki
    ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Boczek z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bejca 1. Składniki bejcy połączyć ze sobą.
  • płat boczku w przyprawach 2. Płat boczku osolić i posypać pieprzem z obu stron. Natrzeć bejcą.
  • zwinięty boczek 3. Boczek zwinąć i włożyć do lodówki na 2h.
  • boczek 4. Zrolowany boczek owinąć sznurkiem, włożyć do aluminiowej foremki wraz z bejcą i piec 1h w temp 180 st C, kolejno temperaturę podwyższyć do 200 st C i piec 1/2h. Zimny boczek schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować