Boczniakowa pomidorowa z makaronem

0 (0 ocen)

Lubię zarówno grzybową , jak i pomidorową, więc połączyłam oba smaki w jednej zupie, wyszła rewelacyjnie :)

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    2,5 litra wody
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałek selera korzeniowego
    kawałek pora
    łyżka masła sklarowanego
    25 dag boczniaków
    1 ząbek czosnku
    10 dag suchego makaronu świderki
    8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek
    sól
    pieprz
    majeranek
    opcjonalnie śmietana do zabielenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Boczniakowa pomidorowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso zalane zimną wodą 1. Opłukaną i obraną ze skóry ćwiartkę z kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości.
  • Dodałam włoszczyznę 2. Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam.
    Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę.
  • Usmażone boczniaki 3. Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste kawałki ogonka, a kapelusze pokroiłam w dość szerokie paski w poprzek blaszek. Wrzuciłam je na rozgrzane sklarowane masło i obsmażyłam. Pod koniec dołożyłam wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  • Doprawiłam do smaku 4. Dodałam je do rondla razem z suchym makaronem. Gotowałam na wolnym ogniu do pożądanej miękkości makaronu. Dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Porady

Zupę można zupę zabielić śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować