Boczuś do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki umyć i pokroić w mniejsze kawałki,skropić sokiem z cytryny.Czosnek obrać i pokroić w kostkę lub posiekać nożem.Na patelni rozgrzać masło,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody.Dodać czosnek,przyprawić do smaku solą,pieprzem i smażyć do czasu lekkiego zrumienienia się pieczarek i zeszklenia się czosnku,przestudzić.
2.
Do miski włożyć mięso,dodać pieczarki,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.
3.Boczek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i przeciąć po grubości nie docinając do końca,rozłożyć,posypać przyprawami.
4.
Z jednego brzegu mięsa rozłożyć farsz
5.
Zwinąć w roladę,posypać przyprawami.
6.
Całość zawinąć w papier do pieczenia,obwiązać bawełnianą nicią.
7.
Na blaszkę wlać 1 szk.wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć roladę
8.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 90 min,odwracając roladę po każdych 30 min.pieczenia,polewać wytworzonym sosem.Po wyjęciu przestudzić.
9.
Zimną roladę odwinąć z papieru.
10.Ułożyć na półmisku,krojąc kilka plastrów,ozdobić.
Porady
Taka rolada na ciepło jest również smacznym mięskiem do obiadu.
Komentarze