Boeuf Strogonoff

4.5 (195 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój mąż uwielbia wołowinę pod każdą postacią. Gdy mamy ochotę na danie mięsne o bogatej palecie smaków i aromatów, w towarzystwie dużej ilości warzyw, wybieramy to danie i razem je gotujemy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina gulaszowa: 80 dekagramów
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
    - woda przegotowana: 2 litry
    - przyprawy: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - papryka słodka i ostra: 1 szczypta
    - bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn: 1 szczypta
    - cebula duża: 1 sztuka
    - pieczarki: 20 dekagramów
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - marchew duża: 1 sztuka
    - groszek zielony mrożony: 1 szklanka
    - ogórki konserowe: 4 sztuki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - koncentrat pomidorowy słoiczek: 1 sztuka
    - listek laurowy oraz ziele angielskie: 1 szczypta
    - czerwone wino wytrawne: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Boeuf strogonoff - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażamy ( ok. 5 minut) wołowinę, wcześniej pokrojoną w średnią kostkę.

    Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy.
  • 2. Na patelni dusimy na oliwie pokrojone: pieczarki, cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę. Gdy mięso jest już zdecydowanie bardziej miękkie, dodajemy warzywa oraz wino i dalej gotujemy.
  • 3. Po kilkunastu minutach dodajemy pokrojone ogórki, groszek , natkę. Gotujemy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Korygujemy smak solą itp.
  • Boeuf Strogonoff 4. W moim domu podajemy z ziemniakami lub bagietką, aby można było delektować się także sosem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować