Bogata panna (cotta)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Moja wariacja na temat panna cotty - włoski deser ciągle ma klasyczny biały, mleczny kolor, ale troszkę więcej dodatków.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%

    200 ml mleka 3,2 %

    60 g cukru

    3 łyżeczki aromatu waniliowego (lub 1 łyżeczka ziaren wanilii)

    25 dag drobno pokruszonych herbatników Petit Beurre

    10 dag startej białej czekolady

    5 dag drobno pokrojonych migdałów (bez skórki)

    1 łyżeczka żelatyny w proszku

    Do podania - mus truskawkowy lub świeże truskawki czy maliny, kilka listków mięty do przybrania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bogata panna (cotta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
  • 2. Podgrzewamy w rondelku mleko, śmietankę, cukier i wanilię aż rozpuści się cukier. Dodajemy żelatynę i mieszamy ok. 1 minuty (aż żelatyna się rozpuści).
  • 3. Dodajemy pokruszone herbatniki, migdały i połowę startej czekolady. Delikatnie mieszamy.
  • 4. Masę przelewamy do filiżanek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  • 5. Panna cottę wyjmujemy z filiżanek. Aby było to łatwiejsze, możemy zanurzyć filiżanki na chwilę w gorącej wodzie. Posypujemy czekoladą. Dekorujemy musem truskawkowym. Zgodnie z fantazją, możemy każdą panna cottę przybrać małym herbatnikiem, kostką białej czekolady, dojrzałą truskawką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować