Bogata panna (cotta) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
2.Podgrzewamy w rondelku mleko, śmietankę, cukier i wanilię aż rozpuści się cukier. Dodajemy żelatynę i mieszamy ok. 1 minuty (aż żelatyna się rozpuści).
3.Dodajemy pokruszone herbatniki, migdały i połowę startej czekolady. Delikatnie mieszamy.
4.Masę przelewamy do filiżanek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
5.Panna cottę wyjmujemy z filiżanek. Aby było to łatwiejsze, możemy zanurzyć filiżanki na chwilę w gorącej wodzie. Posypujemy czekoladą. Dekorujemy musem truskawkowym. Zgodnie z fantazją, możemy każdą panna cottę przybrać małym herbatnikiem, kostką białej czekolady, dojrzałą truskawką.
Komentarze