Bolinha de queijo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gotującego się bulionu drobiowego dodajemy 2 łyżki oleju, sól i cukier.
2.Bulion zdejmujemy z palnika, dodajemy 2 szklanki mąki i dokładnie mieszamy do momentu, aż ciasto nie zrobi się idealnie gładkie.
3.Ser kroimy w kostkę o wymiarach ok. 2X2 cm.
4.Od wcześniej przygotowanego, przestygniętego choć jeszcze ciepłego ciasta odrywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy kosteczkę sera, dokładnie zawijamy ją w ciasto i formujemy kulkę. Odkładamy na półmisek.
5.Roztrzepane jajko mieszamy z mlekiem, solą i pieprzem. Do oddzielnego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
6.Kulki dokładnie obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Odkładamy na półmisek aby odrobinę przeschły.
7.Na patelnię wylewamy tłuszcz.
Na mocno nagrzany tłuszcz wsypujemy kuleczki, i smażymy ok. 10 minut, aż nie uzyskają złoto-brązowego koloru.
8.Kuleczki przekładamy na papierowy ręcznik, aby osuszyć je z tłuszczu.
Podajemy gorące z dowolnym sosem lub keczupem.
Komentarze