Bolinha de queijo

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

danie-latino; Bolinha de queijo to brazylijskie serowe kuleczki podawane na ciepło- doskonałe jako przystawka na karnawałową zabawę!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bulion drobiowy: 0.5 litra
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - pieprz i sól: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
    - ser żółty: 200 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mleko: 2 łyżki
    - bułka tarta: 0.5 szklanki
    - olej (do głębokiego smażenia): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Przystawki Kulki Ser

Bolinha de queijo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się bulionu drobiowego dodajemy 2 łyżki oleju, sól i cukier.
  • 2. Bulion zdejmujemy z palnika, dodajemy 2 szklanki mąki i dokładnie mieszamy do momentu, aż ciasto nie zrobi się idealnie gładkie.
  • 3. Ser kroimy w kostkę o wymiarach ok. 2X2 cm.
  • 4. Od wcześniej przygotowanego, przestygniętego choć jeszcze ciepłego ciasta odrywamy kawałek, rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy kosteczkę sera, dokładnie zawijamy ją w ciasto i formujemy kulkę. Odkładamy na półmisek.
  • 5. Roztrzepane jajko mieszamy z mlekiem, solą i pieprzem. Do oddzielnego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
  • 6. Kulki dokładnie obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Odkładamy na półmisek aby odrobinę przeschły.
  • 7. Na patelnię wylewamy tłuszcz.
    Na mocno nagrzany tłuszcz wsypujemy kuleczki, i smażymy ok. 10 minut, aż nie uzyskają złoto-brązowego koloru.
  • 8. Kuleczki przekładamy na papierowy ręcznik, aby osuszyć je z tłuszczu.
    Podajemy gorące z dowolnym sosem lub keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na ciepło Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować