Börek z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać szpinak i dusić pod przykryciem aż odparuje woda.Wcisnąć czosnek,doprawić solą i pieprzem.Na koniec wbić jajko i dusić aż się zetnie.
Wodę podgrzać,dodać drożdże,cukier i 2-3 łyżki mąki.Zamieszać,przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce.Jeśli na rozczynie zrobiła się piana to znaczy że już można go użyć.Do dużej miski przesiać mąkę,dodać sól,a następnie gotowy rozczyn.Dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto aż zrobi się elastyczne.Pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.Ciasto podsypać mąką i rozwałkować.Przełożyć na natłuszczoną formę.Na połowę ciasta pokruszyć sporą ilość sera feta,rozsmarować nadzienie szpinakowe i przykryć drugą połową ciasta.
Piec w piekarniku w temp 200 stopni przez około 25 minut.Pokroić na trójkąciki lub kwadraciki i posypać sezamem.
Komentarze