Börek z ciasta drożdżowego

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Nie zawsze łatwo jest dostać ciasto yufka stąd spróbowałam w ten sposób zrobić börek i jest całkiem niezły.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -400g mąki zwykłej
    -30g drożdży
    -1 łyżka cukru zwykłego
    -250ml wody
    -1/2 łyżeczki soli
    -2 łyżki oliwy

    Nadzienie:
    -1 opakowanie szpinaku mrożonego
    -1 jajko
    -3 ząbki czosnku
    -2 duże cebule
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz
    -2 łyżki masła
    -1 kostka feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Börek z ciasta drożdżowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Börek z ciasta drożdżowego 1. Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.Dodać szpinak i dusić pod przykryciem aż odparuje woda.Wcisnąć czosnek,doprawić solą i pieprzem.Na koniec wbić jajko i dusić aż się zetnie.
    Wodę podgrzać,dodać drożdże,cukier i 2-3 łyżki mąki.Zamieszać,przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce.Jeśli na rozczynie zrobiła się piana to znaczy że już można go użyć.Do dużej miski przesiać mąkę,dodać sól,a następnie gotowy rozczyn.Dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto aż zrobi się elastyczne.Pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.Ciasto podsypać mąką i rozwałkować.Przełożyć na natłuszczoną formę.Na połowę ciasta pokruszyć sporą ilość sera feta,rozsmarować nadzienie szpinakowe i przykryć drugą połową ciasta.
    Piec w piekarniku w temp 200 stopni przez około 25 minut.Pokroić na trójkąciki lub kwadraciki i posypać sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować