Prawdziwy stary przepis od mojej babci.Idealne do mięs.W sezonie borówkowym,na koniec sierpnia początek września obowiązkowo wybieramy się z rodziną do lasu na borówki
30 min
Składniki:
1kg borówek leśnych
cukier-do smaku,w zależności od kwaśności borówek_ale na kg borówek około 3/4 szklanki cukru
Borówki leśne do mięsa- do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki moczymy ok.20 minut w zimnej wodzie.Odsączamy,wrzucamy do garnuszka,mieszamy az borówki zaczną puszczać sok.PO ok 10 minutach dajemy cukier,wg upodobań do smaku,mają być lekko słodkie.Mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok.30 minut,borówki zgęstnieją delikatnie.Gorące ,wrzące borówki przekładamy do słoików,zakręcamy,przewracamy do góry dnem,żeby słoiki się pozamykały.
Komentarze