BORÓWKI LEŚNE DO MIĘSA- DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

4.35 (176 ocen)

  • 30 min

Prawdziwy stary przepis od mojej babci.Idealne do mięs.W sezonie borówkowym,na koniec sierpnia początek września obowiązkowo wybieramy się z rodziną do lasu na borówki

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg borówek leśnych
    cukier-do smaku,w zależności od kwaśności borówek_ale na kg borówek około 3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.35 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Borówki leśne do mięsa- do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki moczymy ok.20 minut w zimnej wodzie.Odsączamy,wrzucamy do garnuszka,mieszamy az borówki zaczną puszczać sok.PO ok 10 minutach dajemy cukier,wg upodobań do smaku,mają być lekko słodkie.Mieszając gotujemy na wolnym ogniu ok.30 minut,borówki zgęstnieją delikatnie.Gorące ,wrzące borówki przekładamy do słoików,zakręcamy,przewracamy do góry dnem,żeby słoiki się pozamykały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować