Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

Przed podaniem torcik porcjujemy i polewamy pozostałym musem borówkowym. Powiem, krótko-to prawdziwa uczta dla naleśnikożerców:). Efekt smakowy przerósł, moje oczekiwania. Polecam szczególnie latem , gdy dostępne są świeże owoce. Zimą możemy wykorzystać mrożone!

Składniki:

  • Patelnia o średnicy około 24 cm
    Ciasto:
    • 2 szklanki mąki,
    • Ok. 3 szklanki mleka,
    • 3 jajka,
    • 2 ,5 łyżki cukru,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenie
    Dodatkowo:
    • Około 100 -150g borówki amerykańskiej do środka tortu i dekoracji,
    • Maliny do dekoracji,
    • Cukier puder do dekoracji
    Ser:
    • Około 600 g białego sera ( najlepiej mielony),
    • Ok. 3-4 łyżki cukru kryształu
    • 2 żółtka,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Około 500- 550g borówki amerykańskiej,

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Naleśniki Ser

Borówkowo-twarożkowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie naleśników 1. CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
    (Naleśniki możemy wykonać według sprawdzonego przepisu)
  • przygotowanie musu 2. SER: Borówki myjemy i osuszamy. Następnie dodajemy do nich cukier i razem smażymy na małym ogniu około 10 minut. Gotowy mus - sos borówkowy (borówki ładnie się rozpadną i nie trzeba musu miksować) studzimy.
  • dodanie musu do sera 3. Ser przekładamy do malaksera lub pojemnika w którym będziemy go miksować. Dokładamy do niego żółtka oraz cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy całość. Jeśli ser jest twardy można dodać odrobinę mleka. Do gotowego sera wlewamy około ½-3/4 przygotowanego musu borówkowego (według uznania, w zależności jaki chcemy uzyskać intensywny owocowy smak i kolor sera ). Pozostały mus pozostawiamy, będzie on potrzebny do podania tortu.
    Ser ponownie miksujemy, ewentualnie dosładzamy do smaku (tym razem dodając już cukier puder).
  • przekładanie 4. Usmażone naleśniki przekładamy przygotowanym borówkowym serem. Pomiędzy każdą warstwę naleśników dajemy po kilka świeżych borówek.
    Gotowy tort dekorujemy świeżymi owocami i oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Sery Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować