Borówkowy keks

0 (0 ocen)

Byłam akurat w posiadaniu białek. Dodatkowo borówki ładnie obrodziły, więc postanowiłam upiec ciasto z borówkami. Ciasto proste, pyszne i można powiedzieć typowo letnie i wakacyjne:)POLECAM.

Składniki:

  • Blaszka keksowa
    Składniki:
    - 1 szklanka białek,
    - 2 szklanki cukru kryształu,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 3 szklanki mąki,
    - 25 dag margaryny,
    - Ok. 300 g borówek,
    - 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
    - 1 szczypta soli,
    - Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Keks Desery

Borówkowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczona margaryna 1.
    Borówki myjemy i osuszamy.
    Tłuszcz przekładamy do garnuszka, rozpuszczamy i studzimy.
  • ubijanie białek 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, oraz cukier waniliowy.
  • dodanie tłuszczu i mąki 3. Następnie dodajemy porcjami wymieszane sypkie składniki oraz margarynę.
  • dodanie borówek 4. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy świeże borówki. Delikatnie mieszamy.
  • Przełożenie na blaszkę 5. Całość przelewamy do foremki keksowej . Keks pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Upieczony studzimy, wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować