Byłam akurat w posiadaniu białek. Dodatkowo borówki ładnie obrodziły, więc postanowiłam upiec ciasto z borówkami. Ciasto proste, pyszne i można powiedzieć typowo letnie i wakacyjne:)POLECAM.
Składniki:
Blaszka keksowa
Składniki:
- 1 szklanka białek,
- 2 szklanki cukru kryształu,
- 1 cukier waniliowy,
- 3 szklanki mąki,
- 25 dag margaryny,
- Ok. 300 g borówek,
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- Cukier puder do posypania
Borówkowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Borówki myjemy i osuszamy.
Tłuszcz przekładamy do garnuszka, rozpuszczamy i studzimy.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, oraz cukier waniliowy.
3.Następnie dodajemy porcjami wymieszane sypkie składniki oraz margarynę.
4.Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy świeże borówki. Delikatnie mieszamy.
5.Całość przelewamy do foremki keksowej . Keks pieczemy około 50 minut w 180°C.
Upieczony studzimy, wyjmujemy z formy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze