BOTWINA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ

4.39 (179 ocen)

  • 30 min

Wszyscy bardzo lubimy botwinę, na zupę, na chłodniki..Do omletów, do jajecznicy, do placuszków...Co roku te młodą , malutką marynuję by cały rok cieszyć się jej smakiem. Nauczyła mnie tego moja babcia i tak przygotowuję ją każdego roku

  • 30 min

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    cukier, sól do smaku
    woda-tyle do garnuszka aby zakryło botwinkę
    ocet ok łyżki
Wystaw ocenę:

4.39 (179 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Botwina do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, ma tylko zakryć botwinkę, ma

    być gęste. Dodajemy cukier i sól do smaku. Wlewamy ocet- po to aby botwina nie straciła koloru.

    Gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie wlewamy gorące do słoików, zakręcamy , przewracamy do

    góry dnem. Jeśli chcemy i boimy się o zamknięcie, pasteryzujemy ok 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować