Botwinka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna sezonowa zupa. Bomba witaminowa

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 seler
    3 młode ziemniaki
    sól, pieprz
    3 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    1 łyża soku z cytryny

    1 łyżeczka mąki
    15 ml wody
    30 ml mleka 3,2%

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j899qp 1. Warzywa umyć, osuszyć, obrać.
  • 2. Marchew pokroić w pół plasterki, ziemniaki w grubsza kostkę, a botwinkę w cienkie plasterki ( z liśćmi włącznie !!)
  • image-0ofsvj3 3. Warzywa wrzucamy do garnka , dodajemy ziele i liść, Zalewamy około 2 l wody
  • 4. Do zupy dodajemy sól i pieprz do smaku, gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie - ok 20-30 minut.
  • 5. Do szklanki dodaj 15 ml wody, łyżeczkę mąki i rozrób by nie było grudek. Dodaj mleka wymieszaj. Dodaj do wody, wymieszaj , dodaj także sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez 5 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy