Botwinka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupa z młodych buraczków i ich liści

  • 60 min

Składniki:

  • Pęczek młodej botwinki - liście z buraczkami
    ok. 1/2 kg młodych ziemniaków
    marchewka
    pietruszka
    kawałeczek selera
    wegeta, pieprz, bulion w płynie
    1/2 pęczka koperku
    śmietana 30% lub 18%
    łyżka octu lub soku z cytryny

Botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Ugotować z warzyw bulion, doprawić wegetą, pieprzem i bulionem w płynie do smaku. Dodać pokrojone w kostkę buraczki, pogotować ok.15 min i dodać posiekane liście botwinki i posiekany koperek. Z liśćmi gotować jeszcze około 5 min. Na koniec dodać ocet lub cytrynę. Śmietanę można dodać do garnka lub na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy